Războiul din Ucraina riscă să pună în pericol obiectivele globale privind clima, a avertizat secretarul general al ONU, dacă țările vor răspunde la agresiunea Rusiei prin creșterea consumului de combustibili fosili. 

António Guterres a declarat că obiectivul de limitare a temperaturilor globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, obiectiv stabilit la summitul ONU privind clima de anul trecut de la Cop26, este în pericol în condițiile în care țările caută alternative la aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din Rusia. 

Europa este dependentă de Rusia pentru 40% din gazele sale, iar Germania are o dependență și mai mare, de 60%. UE a demarat un plan de reducere cu două treimi a consumului de gaz rusesc în acest an și de eliminare a acestuia în anii următori. 

Ca parte a acestui plan, pe lângă extinderea producției de energie regenerabilă, statele membre ale UE caută combustibili fosili din alte țări, cum ar fi gazele din Qatar și petrolul din Arabia Saudită. Unele ar putea lua în considerare, de asemenea, o creștere a producției de energie pe bază de cărbune. 

Secretarul general al ONU a recunoscut îngrijorarea larg răspândită în rândul experților în domeniul climei că progresele înregistrate la summitul Cop26 riscă să se risipească sub presiunea creșterii prețurilor la energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.  

Agenția Internațională a Energiei a constatat că emisiile anuale de dioxid de carbon provenite din energie au crescut cu 6% anul trecut, ajungând la cel mai ridicat nivel din istorie, pe măsură ce economiile și-au revenit după pandemia Covid-19. “Redresarea ecologică” pe care multe guverne au promis-o în urma crizei nu s-a materializat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.