Noi conflicte între Armenia și Azerbaidjan asupra regiunii Nagorno-Karabah

0
724
Sursa: New Europe

Ministerul Apărării din Armenia a anunțat duminică un atac aerian al Azerbaidjanului asupra Nagorno-Karabah, regiune recunoscută internațional drept parte a Azerbaidjanului, dar condusă de armeni. Azerbaidjanul susține că atacul reprezenta un răspuns la agresiunile armene de-a lungul liniei frontului. Conflictul asupra regiunii Nagorno-Karabah a început la finalul anilor ’80.

Președintele Republicii Azerbaidjan, dl. Ilham Aliyev, a declarat că focul a fost deschis de către Armenia, iar primele victime au fost militari azeri.

“Azi, armata Azerbaidjanului apără integritatea teritorială a Azerbaidjanului în propriul teritoriu. Armenia este un stat ocupant, iar oprirea acestei ocupări trebuie și va fi făcută”, a declarat președintele.

Guvernul armean a declarat legea marțială și a cerut mobilizarea totală a armatei. Prim-ministrul Nikol Pashinyan a cerut întregului personal militar să se prezinte la posturi.

Turcia a declarat că susține Azerbaidjanul în acest conflict condamnând acțiunile Armeniei.

“Condamnăm atacurile armene care constituie o încălcare clară a dreptului internațional și care au provocat victime civile. Cu aceste atacuri, Armenia a arătat încă o dată că este cel mai mare obstacol în calea păcii și a stabilității din regiune. Azerbaidjanul își va folosi cu siguranță dreptul de autoapărare pentru a-și proteja oamenii și integritatea teritorială. În acest sens, Turcia sprijină pe deplin Azerbaidjanul cu o solidaritate neclintită. Vom fi alături de Azerbaidjan în orice mod preferă”, menționează declarația Purtătorului de Cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, dl. Hami Aksoy.

Grecia a anunțat că este alături de Armenia și este pregătită să ajute în remedierea conflictului.

“Cerem tuturor sa fie reținuți, să înceteze imediat operațiunile militare și să revină la masa negocierilor în contextul Grupului de la Minsk. Soluționarea pașnică a disputelor în contextul dreptului internațional este singura cale către securitate și stabilitate regională. Ne așteptăm ca fiecare acțiune și declarație a părților implicate și terțe să adere la acest raționament pentru a nu amplifica tensiunile”, menționează Ministerul Afacerilor Externe al Greciei printr-un comunicat oficial.

De asemenea, multe state și organizații internaționale, precum România, Franța, UE, Iran, SUA, Națiunile Unite, susțin oprirea atacurilor și rezolvarea conflictului prin dialog pașnic.

“Evoluția situației dintre Armenia și Azerbaidjan, pe linia de contact, este îngrijorătoare. România face apel la ambele părți să aplaneze conflictul și să reia dialogul politic pentru a găsi soluții strict prin intermediul mijloacelor pașnice, în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Ministrul Afacerilor Externe român, dl. Bogdan Aurescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.