Anthony Blinken: Vom opri Războiul din Siria

0
580
Sursa: DW

În cadrul ultimei reuniuni G7, Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că statele participante la acest summit au promis că vor încheia războiul din Siria, care se desfășoară de mai bine de 10 ani.

Anthony Blinken a spus că vor urma principiile susținute în Rezoluția 2254 din 2015 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, cu scopul de a ameliora conflictul. Rezoluția îndeamnă autoritățile siriene, Grupul internațional de sprijin pentru Siria și toate părțile ca, în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, să protejeze civilii și să rezolve criza prin eforturi diplomatice. Organizația Națiunilor Unite s-a implicat puternic în soluționarea conflictului din cauza crizei refugiaților, estimată a fi cea mai mare din ultimii 30 de ani. Peste 4 milioane de refugiați sirieni au plecat în Turcia, Irak, Iordania și alte țări vecine. Efectele crizei umanitare au fost amplificate și de celelalte războaie din Orientul Mijlociu, cum ar fi Afganistanul și Irakul. Abia în 2015, peste 700 000 de refugiați din aceste regiuni au ajuns în Europa. Soluția propusă de Consiliul de Securitate pentru a pune capăt războiului a fost „înființarea unui organism de guvernare tranzitoriu incluziv cu puteri executive depline, care se va forma pe baza consimțământului reciproc, asigurând în același timp continuitatea instituțiilor guvernamentale”.

Războiul din Siria a început în Martie 2011, însă el reprezintă repercusiunile politice ale administrațiilor prezidențiale încă din secolul trecut. În anul 2011, cetățenii au pornit această revolta ca urmare a Primăverii Arabe, o serie de mișcări revoluționare în Orientul Mijlociu și Africa de Sud. Totuși, de la o simpla revoltă cetățenească, conflictul a evoluat din cauza neînțelegerilor politice și religioase din zonă. Intervenția altor state, precum SUA și Rusia, a reprezentat un alt factor care a influențat evoluția războiului, din cauza intereselor contradictorii. Cu toate că s-a încercat încetarea conflictului atât prin mijloace diplomatice, cât și militare, regimul autoritar al Președintelui Bashar al-Assad încă domină statul, iar anumite zone teritoriale încă sunt ocupate de grupările Kurzilor, Rebelilor și Jihadiștilor. Președintele Sirian este singurul lider  al unei națiuni care a participat la Primăvara Arabă și încă se afla la putere.

De asemenea, criza umanitară continuă. Pe lângă milioanele de refugiați Sirieni care își caută un nou loc unde să trăiască, sirienii rămași în țară încă speră că își vor putea revedea membrii familiei care au fost arestați de autorități în timpul războiului și probabil supuși torturii. Anul acesta, France24 a publicat un reportaj cu privire la inițiativele locale care încearcă să ajute aceste familii, în special în regiunea Idlib. Acesta poate fi accesat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.