REZUMAT:

  • Nr. de cazuri raportate pentru bolile monitorizate: 17,320, dintre care 16,157 de cazuri de dengue în Singapore, 1036 de cazuri de febră Lassa în Nigeria și 63 de cazuri de difterie în Vietnam.
  • Nr. de decese raportate pentru bolile monitorizate: 240 de decese, dintre care 216 decese de febră Lassa, Nigeria.
  • Principalele trei boli raportate după numărul de cazuri: dengue (16,159 cazuri), febră Lassa (1036 de cazuri), difterie (63 de cazuri).
  • Principalele trei boli raportate după numărul de decese: febra Lassa (216 decese, Nigeria) dengue (12 decese, Singapore), Ebola (12 decese, R.D. Congo).

 ALERTE NOTABILE:

  • Dengue, Singapore, 9 iulie: Conform Oubreak News Today, epidemia de dengue din Singapore capătă proporții, cu peste 1000 de cazuri raportate pe săptămână, cinci săptămâni la rând. În acest ritm, în aproximativ 2 luni, epidemia curentă ar putea deveni cea mai mare din istoria orașului-stat. Autoritățile au emis mai multe recomandări pentru a limita expunerea la țânțari, principalul vector de transmisie a bolii.
  • Ciumă bubonică, China, 5 iulie: Bloomberg raportează apariția unui caz de ciumă bubonică în provincia chineză din Nord, Mongolia Interioară. Transmisia de la om la om este posibilă dar, în general, știrea a fost senzaționalizată în presa internațională, fiind portretizată ca o nouă potențială epidemie de proporții cu originea în China, deși cazuri sporadice nu sunt o surpriză pentru regiune și potențialul de transmisie în masă este mic.
  • Tulpină gripală emergentă, China, 30 iunie: O tulpină gripală nouă a fost detectată în porci, în China, determinându-se ca ar avea un potențial pandemic, dacă ar fi transmisibil de la om la om. O lucrare de știință citată de CNBC spune că virusul nou, botezat G4 EA H1N1, a infectat 10% din lucrătorii cu porcine testați de echipa americană în China. Particularități genetice similar cu gripa porcină din 2009 și gripa spaniolă mențin această tulpină pe lista de urmărit a autorităților.
  • Antrax, România, 6 iulie: Autoritățile veterinare din România au raportat un caz de infecție cu antrax a unei bovine în județul Vaslui, cu alte 34 de bovine suspecte. Cazul a determinat și o internare a bărbatului care a sacrificat animalul, pentru teste, fiind suspectat că ar fi contractat boala.
  • Febră hemoragică CrimeeaCongo, Bulgaria, 20 iunie: Autoritățile vecine au raportat un caz confirmat de febră hemoragică Crimeea-Congo, transmis prin mușcătura unei căpușe. Cu simptome similare cu cele ale Ebola, boala este adesea fatală în lipsa unui tratament de suport. Boala se transmite și de la om la om, prin contact cu sânge infectat.
  • COVID-19, China, 24 iulie 2013: într-o investigația jurnalistică The Times, autorii au aflat de faptul că mostre de material viral descoperite în China, în 24 iulie 2013, într-o peșteră din sudul Chinei, într-o colonie de lilieci, ar fi fost redenumită, din RaBtCoV/4991, în RaTG13, așa cum a fost folosită codificarea într-o lucrare a unei echipe chineze de virologi de la Institutul de Virologie din Wuhan, pentru revista Nature, lucrare în care se remarcă că RaTG13 este identic din punct de vedere genetic în proporție de 96,2% cu SARS-CoV-2, în timp ce cercetători din India și Austria au comparat datele genomice ale mostrei denumite original RaBtCoV/4991 și a descoperit că este 100% identică cu RaTG13 și 98,7% identică cu SARS-CoV-2. RaBtCoV/4991 a determinat 6 cazuri de îmbolnăvire și 3 decese în 2012, în Kunming, sudul Chinei, în ceea ce ar putea fi, de fapt, primele cazuri de COVID-19. Chestionate cu privire la mostra de RaTG13, prelevată în 2013, autoritățile chineze au spus că s-a dezintegrat atunci când s-a încercat cultivarea virusului, odată cu reanalizarea sa în ianuarie 2020, astfel încât nu mai se poate accesa de către echipele internaționale de cercetători.

Notă: cazurile și decesele prezentate în raport, conform informațiilor de pe healthmap.org, nu fac referire întotdeauna la total cazuri înregistrate global sau local, ci reprezintă datele colectate în platformă  din sursele uzitate, pe perioada filtrată (ultima lună)

Mai multe informații despre inițiativa R.OM.E. regăsiți aici

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.